SAM SVOJ MAJSTOR - SIR I SURUTKA IZ VAŠE KUHINJE



Potrebno vam je 1,5l mleka i 1 kašika sirila (maje). Veoma je jednostavno napraviti domaći sir. Treba samo da zagrejete mleko da bude mlako i da mu dodate jednu do jednu i po kašiku sirila i dobro promešate. Možete ostaviti na ringli šporeta tako ili skloniti, ako je ringla bila uključena na najjače, kako ne bi zagorelo na dnu. Poklopite i nakon pola sata, do sat, ispresecajte nožem na kocke, kako bi se surutka lakše izdvojila od gruša.

Ovakav, mladi sir je dijetetski proizvod, veoma je zdrav, neutralnog ukusa i mirisa.

Surutka koju ste dobili na ovaj način, za koju se još kaže da je i "eliksir mladosti", čisti jetru, leči je i predstavlja bogat izvor lako svarljivih proteina sa zanemarljivom količinom masnoća.

Ovako spravljen domaći sir možete koristiti za gibanicu, projaru ili bilo koje drugo jelo, slatko ili slano. Njegova prednost je što daje jelu svežinu i čini ga laganim i lako svarljivim, a i daje poseban, vazdušast i neobičan ukus.Ovakav sir možete zamrznuti i po potrebi koristiti za spremanje jela. Prijatno!

Comments

Popular Posts