ALKALNOST TELA



Još je 1931. godine nemački naučnik Oto H. Varburg dobio Nobelovu nagradu za svoj rad o pH vrednostima u telu i telu i njihove povezanosti sa pojavom raka. On je utvrdio da zakišeljavanje dovodi do pojave bolesti u telu.
Kiselost se javlja kao posledica nedostatka kiseonika u ćelijama i tkivima. Kiselost u organizmu se najlakše može smanjiti konzumiranjem alkalne hrane i unošenjem dovoljno vode.

Sva sveža hrana, voće i povrće imaju sposobnost da povećavaju alkalnost tela. Sva prerađena hrana, slatkiši, alkohol, kafa, slatka bezalkoholna pića povećavaju kiselost tela.

Kiselo telo je bolesno. U njemu se stvara pogodna sredina za razvoj patogenih mikroorganizama koji izazivaju bolesti. U isto vreme kiselost umanjuje sposobnost imunog sistema da se bori protiv svega onog što šteti organizmu. Dakle, kiselost ima dvostruko nepovoljno delovanje po zdravlje.

Na primer, kada vas zaboli grlo, možete ga isprati rastvorom sode bikarbone u vodi. Ovaj rastvor je alkalan. Kada njime isperete grlo:
1. mehanički uklonite izazivače upale i bola i
2.stvarate nepovoljnu sredinu za njihov dalji razvoj.

To pokazuje da alkalna hrana i alkalni vodeni rastvori takođe imaju dvostruko dejstvo - ubijaju ili usporavaju razvoj izazivača bolesti i olakšavaju funkcionisanje imunog sistema smanjenjem kiselosti.

Isti je slučaj na primer sa znojenjem i pojavom neprijatnih mirisa kao posledice oznojanog pazušnog područja. Možda je teško poverovati, ali znoj nema miris. Znoj međutim svojim izlaskom na površinu kože stvara povoljnu sredinu za razvoj bakterija koje se tu množe a (neprijatni) mirisi koji nastaju su posledica njihovog metabolizma i ukupnog broja na površini tog dela tela.
Ako alkalizujete ovo područje (stavite na čist pazuh sodu bikarbonu u prahu ili istrljate ovaj predeo presečenim limunom ili kokosovim uljem), stvarate nepovoljnu sredinu za razvoj bakterija, iako dolazi do znojenja. Soda bikarbona, vitamin C iz limuna ili kokosovo ulje imaju baktericidno dejstvo te ne dozvoljavaju ili usporavaju razvoj bakterija na koži u ovom slučaju.


Sve ovo pokazuje da se na alkalnost može uticati i ishranom i lokalnom primenom sastojaka koji povećavaju pH vrednost tkiva.


zdrav

Comments

Popular Posts