KOMPOSTIRANJE - osnove
Korišćenje
komposta u vrtu je odličan način da se poboljša celokupno zdravlje zemljišta. Sam kompost je zdrav supstrat za rast biljaka
koji jača humusni sloj zemljišta, poboljšava mu strukturu i sastav, poboljšava vazdušne
osobine i povećava kapacitet zemljišta za zadržavanje vode.
Kompost
stabilizuje pH vrednost, podržava dobre bakterije u zemljištu i omogućava
biljkama da efikasnije iskorišaćavaju hranjive materije. Organska materija iz
komposta privlači i podstiče razvoj glista koje imaju značajnu ulogu u
povećanju kvaliteta zemljišta tako što poboljšavaju strukturu i pomažu
provetravanje zemljišta.
Od
ostalih prednosti imamo bolju kontrolu erozije ili osipanja zemljišta kao i
smanjenje prisutnosti izazivača oboljenja u samom zemljištu.
Kompostiranje
je proces razgradnje organskog materijala u zemlji pri kome dolazi do
poboljšanja strukture i dodavanja neophodnih hranjivih sastojaka zemljištu.
Kompostiranjem se imitira proces raspadanja organskog materijala koji je
prisutan u prirodi. Na primer, zemljište šume je prekriveno materijalom sa
drveća – lišćem, granjem, mahovinom, stablima...koje se sporo ali konstantno
razlaže uz prisustvo mikroorganizama i glista. Kada se ovaj materijal raspadne,
pretvara se u humus, bitan element za stvaranje bogate plodne zemlje koja je
osnova za rast i razvoj zdrave biljke.
Načini
kompostiranja
Najčešće
se koriste pasivne metode ovog procesa koji podrazumeva postojanje male gomile
komposta u kanti, malom ograđenom prostoru koji se koristi u tu svrhu ili u
kontejneru za kompostiranje. Uvek je najbolje prilagoditi način vašim uslovima
i mogućnostima, uz poštovanje pravila koja će dovesti do stvaranja zdravog humusa.
Najčešće
kompost čine organski materijali kao što su: lišće, vrtne biljke, korovske
biljke, slama, trava, otpaci iz kuhinje. Kuhinjski otpad treba da sadrži
ostatke povrća, ljuske jaja, kafu. Meso, mast i kosti ne bi nikada trebalo dodavati u kompost.
Braon
i zeleni slojevi treba da se naizmenično dodaju. Zeleni sloj čine trava i
kuhinjski otpad. Ovaj sloj obogaćuje masu azotom. Braon sloj čini lišće,
novine, tanje grančice. Ovaj sloj je izvor ugljenika.
Vlaga
i dobar protok vazduha su ključni za uspešan proces kompostiranja. Kompost
treba da bude vlažan ali ne i gnjecav. Zato se povremeno vrši mešanje vilama
ili sličnim baštenskim alatom, kako bi se ubrzao proces i obezbedila dobra
aeracija.U zavisnosti od upotrebljenih materijala i veličine kompostne gomile,
raspadanje može trajati od nekoliko nedelja ili meseci do godinu dana.
Miris
Kompost
bi trebalo da ima miris zemlje. Ako to nije slučaj, ako se javlja neprijatan
misris, to znači da zagrevanje nije bilo pravilno i da je došlo do raspadanja
organske materije. Izuzetak je samo u
slučaju kada je u pitanju skladištenje i previranje stajnjaka. Ukoliko želite
da smanjite miris koji se širi sa vaše gomile stajnjaka, pokrijte ga slojem
slame ili lišća debljine 6-12 cm, ili novinama. Ako je u pitanju kompost od
biljnih otpadaka od kog se širi neprijatan miris, najčešće su u pitanju sledeće
greške:
Previše
zelenog materijala – miris podseća na kanalizaciju, zbog prisustva amonijaka.
To znači da nije uspostavljena ravnoteža zelenih i braon sastojaka. U tom
slučaju, dodajte braon materijal – novine, lišće, slamu.
Ako
je kompost previše sabijen, slaba je aeracija ili protok vazduha, pa dolazi do
truljenja organske materije u anaerobnim uslovima i pojave truležnog mirisa ili
mirisa pokvarenih jaja. U tom slučaju, treba promešati sadržaj kako bi sastojci
došli u kontakt sa vazduhom. Mogu se dodati i neki vlaknasti materijal, kao
npr. Suvo lišće ili suvu travu koji neće dozvoliti ponovno sabijanje.
Previše
vlage najčešće nastaje u proleće, kada su češće padavine. Tada dolazi do pojave
neprijatnog mirisa kao kod previše sabijenog komposta. Previše vlage
onemogućava aeraciju i dolazi do truljenja organske materije. Naročito zeleni materijal
postaje ljigav i truli. U ovom slučaju rešenje je mešanje da bi se podstaklo
sušenje i protok vazduha, kao i dodavanje braon suvog mateijala koji će upiti
višak vlage.
Slojevitost
– ako su zeleni i braon slojevi veoma jasno izdvojeni, odnosno, nisu pomešni,
počeće da ispuštaju neprijatan miris. Najčešće se tada oseća amonijak. Ovo se
rešava mešanjem i ujednačavanjem mase, uz napomenu da braon i zeleni sloj treba
da budu u ravnoteži.
Primer
za pravljenje komposta u kanti jeste da u pomenutom predmetu koji imate,
najbolje oblika valjka izbušite uz pomoć bušilice ili čekića i eksera najmanje
20-ak rupa od dna do vrha, dodate organski otpad prema uputstvu iz teksta, osigurate poklopac prema primeru na slici 1:
slika 1
kako
ne bi došlo do prosipanja prilikom najlakšeg načina mešanja materijala, kao što
je prikazano na slici 2:
slika 2
Comments
Post a Comment