KURKUMA ZA LEPOTU



Kurkuma je biljna vrsta koja se jednako uspešno koristi i kao začin za spravljanje jela i u službi lepote, odnosno zdravlja kože kose i dubljih tkiva.

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume je supstanca koja pokazuje brz i primetan učinak prilikom apliciranja direktno na kožu. Osim intenzivne žute boje kojom lako oboji, prvo što se desi jeste smirivanje upala. Ovo jeste i jedna od glavnih osobina ove biljke, bilo da deluje iznutra, ako je pojedete, ili spolja.

Jednostavno, pomešajte prah kurkume sa vodom i pastu nanesite na lice i vrat. Neka stoji pola sata i isperite vodom. Ako želite, možete dodati malo meda u ovu mešavinu.

Za kosu, pomešajte kurkumu i neko od kvalitetnijih ulja (maslinovo ili kokosovo) i nanesite na kožu glave. Najvažniji je deo oko temena. Za masku za kosu možete koristiti i svinjsku mast opranu u 9 voda. Ona odlično hrani vlasište i lako se ispira.

Masku od kurkume možete naneti i na bolne zglobove. Pri tome joj možete dodati senf, ljutu mlevenu papriku i sodu bikarbonu u jednakim količinama da se dobije pasta koja ne curi. Olakšanje je skoro trenutno. Operite nakon pola sata do sat.

Kada prirpremate ili nanosite ove prirodne preparate sa kurkumom, nosite rukavice jer se žuta boja teško ispira. U pitanju je prirodan sastojak koji nije škodljiv ali ne izgleda baš najlepše. Kada stavljate masku na lice, činite to vikendom ili kada znate da nećete biti u bliskom kontaktu sa ljudima istog ili narednog dana. Naravno, sve to zbog žutog pigmenta koji se teže ispira.


Kurkumu možete koristiti i za pranje i izbeljivanje zuba. Pomešajte je sa vodom u pastu i njome istrljajte zube. Možete u to dodati kokosovo ulje, pa i sodu bikarbonu. To su namirnice sa baktericidnim delovnjem i već dokazanim svojstvom da mogu da čiste i izbeljuju vaše zube.



Comments

Popular Posts