MAGNEZIJUM


Magnezijum je mineral neophodan za zdravo funkcionisanje organizma. Često ga nemamo dovoljno, a nadoknađuje se sporo, jer se jako male količine apsorbuju iz hrane.

Samo neke od uloga magnezijuma su:

- održava zdravlje mišića i srca
- omogućava slanje impulsa putem nerava iz tela do mozga
- reguliše iskorišćavanje kalcijuma i nekih drugih minerala u telu
- reguliše proizvodnju holesterola u telu
- neophodan je za zdrave kosti
- održava celovitost ćelijskih membrana...

Ako nedostaje magnezijuma u telu, telo ga nadoknađuje iz kostiju. Ako se organizam suočava sa nedostatkom ovog minerala, može doći do pojave osteoporoze, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, astme, problema sa srcem.

Najčešće se nedostatak magnezijuma ispoljava kroz pojavu čestih grčeva ili podrhtavanja mišića, nejednakog ritma otkucaja srca, umora, zbunjenosti i nervoze.

Hrana bogata magnezijumom:
- kakao ili tamna čokolada
- smokve
- semenke lubenice, bundeve, lana
- zeleno povrće i začinsko bilje (spanać, brokoli, blitva, kupus, bosiljak...)
- brazilski orah, badem, itd.

Činjenica da preko kože takođe mogu da se unose hranjive materije može pomoći održavanju optimalnog nivoa magnezijuma. Naime, postoji tzv. magnezijumovo ulje, koje je u svojoj biti rastvorena magnezijumova so (magnezijum hlorid) u vodi.

Magnezijumovo ulje nanosite na kožu odakle se resorbuje kroz pore i odlazi pravo u krv. Ovo je ujedno i najbrži način da nadoknadite magnezijum.

Magnezijumovo ulje možete koristiti ako vam se grče mišići ili trepere, ako imate bolove u zglobovima ili kostma ili neke od gore pomenutih tegoba.

Magnezijumovo ulje možete kupiti gotovo ili ga sami napraviti tako što ćete 100g magnezijum hlorida ( MgCl2) rastvoriti u 125ml proključale vode. Obavezno sačekajte da se ohladi pre upotrebe. Najlakše je aplicirati ga uz pomoć bočice sa prskalicom, nakon kupanja, kada su pore zbog toplote otvorene. Sačekajte da se osuši i ne dodirujte oči, usta ni sluznice njime.

Ako osetite peckanje nakon mazanja (prskanja), to je znak da vam nedostaje magnezijum.


Ako ne možete da podnesete osećaj peckanja po koži nakon mazanja (prskanja), dodajte još vode. Time ćete oslabiti rastvor.

Comments

Post a Comment

Popular Posts