ZAŠTO JE KURKUMA DOBRA ZA ZDRAVLJE?


Kurkuma – deluje na uzrok a ne prikriva simptome

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume je supstanca koja je pokazala visok učinak u rešavanju mnogih zdravstvenih tegoba.Naročito je efikasan kada su u pitanju bolovi.

Bol je posledica upale koja postoji u telu. Bol je upozorenje koje ćelija šalje mozgu kada “detetktuje” problem. Kada ne bi bilo ovakvih upozorenja – verovatno bi došlo do izumuiranja ćelija koje su “u problemu”. To znači da je bol prvo upozorenje da ćelija ne može da se izbori sama, i da joj je potrebna pomoć.

Dakle, da bismo se rešili bola dugoročno, treba da uklonimo njegov uzrok. Ovu sposobnost u velikom broju slučajeva pokazuje kurkumin. A njegovo korišćenje u dužem vremenskom periodu dovodi do popravke opšteg zdravstvenog stanja ljudskog tela.

Na primer, duže korišćenje ovog začina može dovesti do smanjenja upala u zglobovima ako je prisutna. To dovodi do bolje pokretljivosti celog tela. Kretanje je jedan od uslova izbacivanja otrova.  Tako se telo čisti i uslovno rečeno, podmlađuje. Odnosno, osoba se oseća mlađe, lakše, lepše, zdravije. Dakle, vratimo se nazad i sagledajmo gde je početak poboljšanja?  U pravilnijoj ishrani koju smo postigli dodatkom začina (a to je samo jedan od koraka koje možemo preduzeti), koji je pristupačan većini ljudi i po pitanju cene i po pitanju dostupnosti na tržištu zdrave hrane.

Kurkuma je namirnica koja može da se koristi i spolja i iznutra jednako bezbedno.
Korišćenje “iznutra” se ostvaruje dodavanjem hrani (najbolje na kraju procesa termičke obrade ako su kuvana jela u pitanju).


Korišćenje “spolja” podrazumeva nanošenje direktno na kožu i kosu (u vidu maski sa vodom ili kvalitetnijim uljem) ili kao sredstvo za pranje i izbeljivanje zuba.


Comments

Popular Posts