ZLATNO MLEKO





Zlatno mleko je napitak koji se spravlja od kurkume i mleka (običnog ili biljnog). Neobičnog je i pikantnog ukusa, a ima terapeutsko svojstvo da popravlja opšte zdravstveno stanje organizma.

Zlatno mleko se spravlja od paste od kurkume i mleka u koje možete po sopstvenom ukusu dodati med, cimet, muskatni oraščić...

Pasta od kurkume se spravlja od praha kurkume i vode u odnosu 1:2. Oba sastojka pomešate i stavite da postepeno ključa. Ako je pasta pregusta dodajte vode. Kuvajte nekoliko minuta.

Gotovu pastu dodajete u toplo mleko (trećinu do pola kafene kašičice), uz obavezan dodatak bibera koji ima sposobnost da pojača delovanje sastojaka kurkume i do 2000 puta. Kada se ohladi čuvajte u keramičkoj ili staklenoj posudi u frižideru do nekoliko nedelja.

Dalje možete, po svom ukusu dodati med (bolje nego šećer), kvalitetnu masnoću ( malo maslinovog ili kokosovog ulja) i već pomenute začine. Ovi sastojci će svojim sastavom oplemeniti ovaj moćni napitak i učiniti ga delotvornijim za poboljšanje zdravlja.


Zlatno mleko ispoljava sve osobine kurkume po zdravlje. Pre svega osvežava organizam, umiruje upale, pa samim tim smanjuje bolove. Takođe, popravlja stanje i pokretljivost zglobova i jača imunitet.

mleko

Comments

Popular Posts