ODRŽAVAJTE VAŠ IMUNITET UZ POMOĆ VITAMINA C


Kada je u pitanju održavanje imuniteta, nema bolje pomoći od vitamina C.

Vitamin C, poznat i kao akorbinska kiselina i askorbat, pre svega je poznat kao moćan antioksidans, što znači da daje podršku imunom sistemu u borbi protiv slobodnih radikala. Postoji i niz drugih dobrih uticaja, kao što je održavanje dobrog zdravlja vašeg srca i proizvodnja drugih prirodnih antioksidanasa, kao i podrška kognitivnih funkcija.

Vitamin C se smatra neophodnim (esencijalnim), kao i većina drugih vitamina. Esencijalne hranjive sastojke telo ne može samo da stvara, pa je neophodno njihovo unošenje iz spoljnih izvora, npr. hranom ili suplementima.

Nisu svi suplementi isti; neki su potentniji i čistiji od drugih. Stručnjaci tvrde da je ovome uzrok i biodostupnost, odnosno koliko je telo u mogućnosti da ih usvoji i iskoristi.

Po pravilu, vitamini i minerali, predstavljeni kao mikronutrijenti, imaju nisku biodostupnost. To znači da ih telo ne usvaja i iskorišćava lako. Makronutrienti, kao što su belančevine, masti i ugljeni hidrati su lako dostupni telu za usvajanje.

To znači da bi iskoristili njegove povoljnosti za zdravlje, neophodno e da imamo stalno dostupan i lako usvojiv vitamin C na raspolaganju.





Činjenice o vitaminu C

Prvi put ga je izolovao naučnik Albert Szent Györgyi 1930. godine, oslanjajući se na istraživanje norveških biohemičara Axel Holsta i Alfreda Fröhlich-a. Vitamin C je jedan od najvažnijih hranjivih elemenata koji su potrebni ljudskom telu.

Međutim, ljudi uzimaju premalo vitamina C, pogotovo oni koji se nezdravo hrane.

Ovaj vitamin je rastvorljiv u vodi, što znači da ne može da se skladišti u telu, kao što to mogu vitamini rastvorljivi u mastima. Zato je neophodno da se redovno unosi, bilo svežom hranom, bilo suplementima.

Bez obzira na relativno skoro otkriće u savremenoj nauci, značaj vitamina C je poznat još od drevnih vremena.

Ebers Papirus, drevni dokument koji datira oko 1550. godine pre n.e. opisuje stanje sa simptomima veoma sličnim onima koji nastaju usled nedostatka vitamina C. Čak je naveden i prirodni lek za to stanje, a to je konzumiranje crnog luka za koji se zna da sadrži vitamin C.



Zašto je vitamin C najbolji prijatelj  imuniteta?

Vitamin C deluje kao antioksidans jer pomaže telu da se bori protiv oksidativnog stresa i oštećenja koja nastaju usled izlaganja štetnim molekulima iz okoline, znanim kao slobodni radikali.
Međutim, njegova podrška imunom sistemu ne prestaje tu. Ovaj vitamin koji se prirodno nalazi u mnogim vrstama voća i povrća, odbija mnoge pretnje zdravlju koje dolaze spolja.

Znaci nedostatka vitamina C

Iako se retko dešava, nedostatak vitamina C može biti veoma nezgodan, pošto je uključen svakodnevno u mnoge važne procese u telu.

Znaci nedostatka vitamina C uključuju:
  • Umor
  • Opštu slabost
  • Sporo zarastanje rana
  • Nervozu i nemir
  • Slabu cirkulaciju
Prema podacima "Merck Manuals", osobe koje su u riziku od nedostatka vitamina C uključuju:
  • One koji se loše hrane
  • Alkoholičare
  • Pušače
  • Bolesnike na dijalizi
  • Starije osobe.



Šta nam vitamin C još omogućava?

Ovaj vitamin je najpoznatiji po svom doprinosu imunom sistemu. Takođe poseduje i druge značajne uticaje na naše zdravlje:
  • Vitamin C održava optimalne kardiovaskularne funkcije - objavljene su studije koje pokazuju da održava normalne vrednosti krvnog pritiska. Uzimanje suplemenata vitamina C podstiče cirkulaciju krvi i pomaže održavanje normalnog nivoa holesterola
  • Vitamin C doprinosi zdravim kognitivnim funkcijama - kao moćan antioksidans, štiti centralni nervni sistemod oksidativnog stresa
  • Vitamin C čuva kosti - prema istraživanjema, vitamin C ima važnu ulogu kada je zdravlje kostiju u pitanju. On ima esencijalnu ulogu u procesu stvaranja kolagena - osnove od koje se kosti izgrađuju putem mineralizacije. Kolagen je takođe neophodan za zdrav i mladalački izgled kože.


Najbolji prirodni izvori vitamina C

Kao i za sve hranjive materije, najbolji izvor ovog vitamina su sveže, organsko voće i povrće.
Neki od naboljih izvora vitamina C su:
  • Crvene paprike babure
  • Pomorandže
  • Grejpfrut
  • Kivi
  • Brokoli
  • Jagode
  • Prokelj
  • Kantalupe dinje
  • Paradajz
  • Kupus
  • Spanać
  • Grašak
Međutim, treba obratiti pažnju i na činjenicu da nije svo voće i povrće visokog kvaliteta, kada je u pitanju ishrana: nešto se proizvodi uz primenu dosta hemikalija, a neki mogu biti GMO proizvodi.
Ako želite da budete sigurni u kvalitet proizvoda koje ćete jesti, najbolje je da kupujete od proizvođača u kog imate poverenja. Ne samo da tako možete dobiti dobru cenu, nego možete izabrati najsvežiji proizvod i uz to organski uzgojen.




Izvor: healthrangerstore.com

Comments

Popular Posts